De grote B&B bed- en badlinnen gids

 

 

Sta je op het punt om je droom waar te maken en te starten met een Bed and Breakfast? Of baat je al jaren een B&B uit in Frankrijk en is het tijd voor een opfrissing van al het beddengoed en je badlinnen? Of heb je misschien een vakantiehuisje dat je wil inrichten? Of kriebelt het om extra kamers te verhuren via airbnb? Wij krijgen heel vaak mensen over de vloer met vragen over welk beddengoed of badlinnen ze het best kunnen aanschaffen voor hun B&B of vakantiehuisje. Iedere situatie is natuurlijk anders en een back to basics blokhut in de Ardennen heeft andere noden dan een luxe chambre d’hôtes in de Provence. Toch zijn er een aantal algemene tips die voor iedereen nuttig kunnen zijn. Op basis van onze jarenlange ervaring en recente evoluties hebben wij onderstaande gids opgebouwd.

Slaapkamer

Dekbedden

Hoewel wij voor persoonlijk gebruik doorgaans een dekbed aanraden van natuurdons, haalt een Bed and Breakfast doorgaans meer voordeel uit een synthetisch dekbed. Het belangrijkste voordeel is dat deze dekbedden gewoon gewassen kunnen worden. Het wassen van een dekbed met een natuurdons vulling moet gebeuren door een gespecialiseerd bedrijf en is relatief duur. Een synthetisch dekbed kan je gewoon zelf wassen. Het meest gekozen dekbed voor een B&B is dan ook ons standaard synthetisch Sweet Style dekbed dat bestaat uit één stuk.

Een nadeel aan een synthetisch dekbed, maar dit geldt eigenlijk voor elk dekbed, is dat deze te warm kunnen zijn in de zomermaanden of in een zuiders klimaat. Daarom worden deze dekbedden in de zomermaanden vaak gewisseld met een zomerdekbed gemaakt met katoenvulling. Deze zijn een stuk lichter en hebben een groter vochtafdrijvend vermogen. Een dekbed met katoenvulling is dus een ideale aanvulling op een synthetisch dekbed.

Matrasbeschermers

Als matrasbeschermer wordt meestal een zogenaamde Second Skin” of “Tweede Huid beschermer gekozen. Deze beschermt de matras goed tegen vocht, maar zorgt tegelijk voor een goede matrasverluchting en minder transpiratie. Een mediplus matrasbeschermer beschermt nog meer tegen vocht, maar slaapt minder aangenaam. Een matrasbeschermer in molton beschermt niet tegen vocht en zouden we dus niet aanraden voor gebruik in een B&B of vakantiehuisje.

Analoog aan de matrasbeschermer, raden wij als kussenbeschermer eveneens een waterdicht model aan, dat tegelijk toch goed ademt. Heb je slaapkamers met een boxspring bed en een topper matras? Dan hebben we ook een waterdichte matrasbeschermer voor een topper.

Hoofdkussens

Net zoals bij de dekbedden raden wij voor een B&B of een vakantiehuisje een kussen aan met een synthetische vulling. Het best kies je voor een navulbaar synthetisch kussen. Het grote voordeel is dat je de kussens kunt bijvullen of vulling wegnemen naar gelang je liever harder of zachter ligt. Ook wordt een kussen na verloop van tijd onvermijdelijk dunner en verliest het zijn ondersteuning. Een voordeel van een navulbaar kussen is dan ook dat de vulling apart verkrijgbaar is en je dus geen nieuwe kussens hoeft te kopen. Een ander belangrijk voordeel is dat je het kussen (met de vulling erin) gewoon zelf kan wassen in de wasmachine. Maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel dat deze kussens gewoon heel goed liggen en een perfecte ondersteuning bieden aan je nek en ruggenwervel. Deze kussens worden heel vaak aangeraden door kinesisten en worden het vaakst gekozen voor mensen met rugklachten. Garandeer je gasten dus een goede nachtrust, en kies voor een navulbaar synthetisch kussen. Een goede keuze is het Pillo Plus kussen van Lakebos.

Dekbedovertrekken

Dekbedovertrekken heb je natuurlijk in alle prijsklassen en in verschillende materialen (meestal katoen, perkaal katoen of katoensatijn). De mogelijkheden zijn eindeloos en je kan zelfs je eigen design van dekbedovertrek ontwerpenWe letten er speciaal op dat al onze overtrekken heerlijk zacht zijn om in te slapen en makkelijk strijken. Natuurlijk heeft katoensatijn superzacht, lekker fris en makkelijk strijkbaar, maar ook onze overtrekken in katoen en perkaal katoen zijn van een zeer goede kwaliteit. We raden dus aan om binnen je budget een overtrek te kiezen die goed bij het interieur en de sfeer van de locatie past. Vaak wordt een overtrek gekozen uit de Zygo reeks van De Witte Lietaer, de Satin d’Or reeks van Romanette of de Parklane overtrek van . Deze stralen rust en klasse uit en passen eigenlijk in elk interieur. Wil je meer kleur en een wat meer eigenzinnige look, dan kies je best voor een overtrek van Bedding House. Deze zijn verkrijgbaar in katoen, katoensatijn of in flanel.

Hoeslakens

Voor persoonlijk gebruik kiezen mensen tegenwoordig het vaakst voor een hoeslaken in Double Jersey. Het grote voordeel van deze stof is dat het hoeslaken rekbaar is, goed rond de matras aansluit en zowel in de winter als in de zomer gebruikt kan worden. Toch merken we dat voor B&B’s of vakantiehuisjes vaker voor een niet-rekbaar hoeslaken in katoen, perkaal katoen of satijn gekozen wordt. Dit zijn dan ook de hoeslakens die je in de meeste hotels tegenkomt en die gasten gewoon zijn in een hotel. Een nadeel is dat ze vaak iets minder goed een aansluiten dan een jersey hoeslaken. Een belangrijk voordeel is dan weer dat ze beter bestand zijn tegen wassen op hogere temperaturen. De toppers onder de hoeslakens voor B&B’s of vakantiehuisjes zijn dan ook de hoeslakens in katoen van Romanette, de hoeslakens in perkaal katoen van Vent du Sud en de hoeslakens in katoensatijn van Passion. Werk je met een boxspring en een topperhoeslaken? Dan kan je voor de boxspring kiezen voor een hoger hoeslaken van Royal Comfort en voor de topper een topperhoeslaken van Romanette.

Badkamer

Handdoeken

Afhankelijk van het type accommodatie wordt meestal gekozen voor een handdoek uit onze basic collectie van De Witte Lietaer of uit de luxe collectie van De Witte Lietaer. Beide handdoeken van het Belgische merk zijn van een zeer goede en betrouwbare kwaliteit. De luxe collectie heeft in vergelijking met de basis collectie een dikkere kwaliteit en is beschikbaar in meer kleuren. Alternatieven zijn de handdoeken van traditiemerk Santens of de handdoeken van Casilin Royal Touch. Deze laatste collectie, kwalitatief perfect vergelijkbaar met De Witte Lietaer of Santens, werd onlangs uitgebreid met een aantal nieuwe hippe Scandinavische kleurtjes die perfect passen binnen elk interieur.

Badjassen

De badjassen die, met veel voorsprong, het vaakst gekozen worden voor B&B’s zijn deze van Jorzolino. Deze zijn zeer interessant van prijs, zijn zowel geschikt voor mannen als voor vrouwen en kunnen in alle seizoenen gedragen worden.

Personaliseren

Zowel handdoeken als badjassen kunnen gepersonaliseerd worden met de geborduurde naam van de Bed and Breakfast of het vakantiehuisje. Contacteer ons voor de mogelijkheden of bespreek dit in onze winkel.

Eetkamer

Linnen tafelbekleding wordt nog zelden gekozen voor een Bed & Breakfast. Tegenwoordig wordt er meestal gekozen voor placemats en tafellopers in lederlook. Lees hier over de voordelen van lederlook tafelbekleding.