Zie je ook soms het bos niet meer door de bomen als je op zoek bent naar een nieuwe dekbedovertrek om de slaapkamer nieuw leven in te blazen? Ademend katoen, zacht satijn of toch lekker warme flanel? En wat is dat perkaal katoen eigenlijk? Is weefdichtheid en een “thread count” in satijn van 600 nu zo belangrijk? En past een dekbedovertrek van 200x200cm ook op een “gewoon” tweepersoonsbed? Allemaal vragen die we dagelijks te horen krijgen in onze winkel in Aalst. We hebben geprobeerd om hieronder een ultieme gids samen te stellen om jullie te helpen een goede keuze te maken.

Welke stof?

Katoen

Eigenlijk is katoen de basis voor alle dekbedovertrekken die wij vandaag aanbieden. Katoen is een sterke, duurzame, zachte en luchtdoorlatende stof en is dus eigenlijk de nog steeds de beste keuze voor bedlinnen. Het verschil tussen de verschillende stoffen zit voornamelijk in de gebruikte weeftechniek, de herkomst van het katoen, de weefdichtheid en de fijnheid van de garen. Met dekbedovertrekken in katoen bedoelen we hier overtrekken die gemaakt zijn volgens de basisweeftechniek. Katoen is ademend, zeer onderhoudsvriendelijk en zowel geschikt voor de winter als de zomer. Omdat er zoveel verschil is in de samenstelling, herkomst en fijnheid van het katoen is er eigenlijk maar één manier om te achterhalen wat nu juist de kwaliteit is van het katoen: voelen, slapen en wassen! Al het katoen dat wij aanbieden wordt door ons uitvoerig getest (niks heerlijker dan slapen in verse lakens!), gewassen, gestreken en opnieuw getest. Zo zijn we zeker dat we enkel kwalitatief en duurzaam katoen aanbieden. Katoen, dat zich wat betreft zachtheid en comfort vaak kan meten met veel duurder satijn.

Passion Katoen

Dekbedovertrek Kay Blue

38,5069,30

Perkaal katoen

Perkaal katoen bestaat, zoals de naam het zegt, uit katoen en bevat dan ook dezelfde basiseigenschap. Het verschil zit ‘m in de gebruikte weeftechiek. Perkaal katoen heeft een hogere weefdichtheid (minimum 200) dan gewoon katoen (ca. 150). Daardoor is perkaal katoen doorgaans zachter en duurzamer dan “gewoon” katoen. Een voorbeeld van perkaal zijn onze dekbedovertrekken op maat van het Belgische merk Lysdrap en het merk Bellora met 100% Egyptisch perkaal katoen. Beide dekbedovertrekken kunnen zich wat betreft kwaliteit meten met vaak veel duurder satijn.

Satijn katoen

Net zoals perkaal katoen, gaat het hier ook over een specifieke weeftechniek. Satijn heeft een nog hogere weefdichtheid dan perkaal katoen en zorgt voor een ultiem zacht luxegevoel. En zo goed als geen strijkwerk nodig! Maar het éne satijn is het andere niet… . Er wordt vaak extreem duur satijn verkocht met zogenaamd hoge weefdichtheid waar nauwelijks onder te slapen valt. Een te hoge weefdichtheid, vaak in combinatie met minderwaardig katoen, zorgt er immers voor dat de ademende kwaliteit van het katoen afneemt. Ook hier zijn wij dus zeer kieskeurig wat betreft het satijn. Enkel satijn dat een meerwaarde betekent en duidelijk betere kwaliteiten heeft dan katoen of perkaal katoen komt erin! Wij hebben vandaag satijnen dekbedovertrekken in trendy designs van Bedding House, Passion, De Witte Lietaer en Romanette Satin d’Or. Ook kunnen er dekbedovertrekken op maat gemaakt en ontworpen worden van het Belgische merk Lysdrap.

67,20112,00

Flanel

Niks gezelliger dan in koude wintermaanden onder de wol te kruipen. Nu ja, wol… . Flanel is tegenwoordig hét materiaal bij uitstek voor een winterse overtrek. Nog steeds gemaakt uit katoen, dus toch met een voldoende ademend vermogen om excessief zweten tegen te gaan. Van alle stoffen is flanel misschien nog wel de stof met het grootste kwaliteitsverschil. De ervaring leert ons dat de kwaliteit van het flanel enorm kan verschillen van leverancier tot leverancier, van collectie tot collectie en zelfs van jaar tot jaar. Een beetje zoals een goed of een slecht wijnjaar dus! Daarom dat wij elk jaar zeer streng selecteren op onze dekbedovertrekken in flanel. Niks vervelende dan klanten die na een paar weken al terugkomen met een versleten, opgepluist dekbedovertrekken of zelfs met huidklachten door de irriterende samenstelling van het flanel. Door onze strenge selectie kunnen we flanel aanbieden dat veel warmte geeft en tegelijk toch ademt en duurzaam blijft na vele wasbeurten.
We hebben trouwens nog een belangrijke wastip voor flanel! Voor het eerste gebruik is het aan te raden om de dekbedovertrek eerst eens te spoelen op een kort wasprogramma. Dit mag op lage temperatuur en wasmiddel is zeker niet nodig. Het is belangrijk dat flanel immers voor het eerste gebruik al in contact gekomen is met water. Als je dit niet doet, zal het flanel sneller zijn warmte verliezen en beginnen opwollen. Flanel steek je, voor zover mogelijk uiteraard, ook beter niet in de droogkast. In principe kan het geen kwaad, maar het warmtehoudend vermogen zal ook weer iets sneller afnemen. Goed lang laten drogen dus!

Welke maat?

Eigenlijk is het eenvoudig. Je neemt voor een dekbedovertrek dezelfde maat als de maat van je dekbed (donsdeken). Dit zijn de meest voorkomende maten:

 • Voor een normaal éénpersoonsbed van 90×200 cm kies je best een dekbedovertrek van 140×200 cm. Zo heb je langs beide kanten van het bed nog 25 cm over.
 • Voor een normaal tweepersoonsbed van 160×200 cm kies je best een dekbedovertrek van 240×200 cm. Zo heb je langs beide kanten van het bed nog 40 cm over.
 • Voor een groter tweepersoonsbed van 180×200 cm kies je best een dekbedovertrek van 260×200 cm. Zo heb je langs beide kanten van het bed nog 40 cm over.
 • Voor een “twijfelaar” (een bed met een afmeting tussen een één- en tweepersoonsbed) wordt meestal gekozen voor een dekbedovertrek van 200×200 cm.

Zo goed als al onze dekbedovertrekken zijn beschikbaar in bovenstaande formaten. Heb je toch nog een ander formaat nodig? Geen probleem, de dekbedovertrekken van Romanette Satin d’Or zijn in een nog groter formaat van 270×200 cm beschikbaar. En dankzij het Belgische merk Lysdrap kunnen wij dekbedovertrekken maken in elk gewenst formaat.
Tegenwoordig worden bedden vaak langer gemaakt met een lengte van 220 cm. Daarom hebben heel wat dekbedovertrekken tegenwoordig een lengtemaat van 220 cm. Uiteraard passen deze overtrekken ook op een korter bed van 200 cm lang. Omgekeerd is dit vaak wat moeilijker. Voor een langer bed kies je dus best een langere dekbedovertrek. Als je hierover twijfelt, aarzel niet om ons te contacteren.

Instopstrook

We weten zelf hoe lastig het kan zijn om een bed op te maken dus dekbedovertrekken met een te beperkte instopstrook komen er bij ons niet in. De lange instapstrook maakt het makkelijker om het dekbedovertrek onder de matras te stoppen en zorgt ervoor dat het donsdeken goed blijft zitten.
Er zijn twee soorten instopstrook: recht en met een flessenhals. Een flessenhals is gebruikelijk voor Belgische dekbedovertrekken en maakt het makkelijker het donsdeken in positie te houden en het bed op te maken. Dekbedovertrekken van Passion, De Witte Lietaer, Bellora en Lysdrap zijn voorzien van een flessenhals.

Onze merken

 • Bedding House brengt twee keer per jaar een nieuwe collectie uit. De overtrekken zijn altijd van een zeer goede kwaliteit, en de ontwerpen zijn telkens echte eye catchers in de slaapkamer.
 • Passion is qua prijs-kwaliteitsverhouding eigenlijk onklopbaar. De katoenen dekbedovertrekken voelen aan als satijn en de satijnen dekbedovertrekken zijn zo indrukwekkend zacht dat we er elke keer willen aan voelen telkens we er langs lopen. Koppel dat aan designs met een internationale uitstraling en je snapt waarom wij zo wild zijn van Passion.
 • De Witte Lietaer maakt met de Zygo reeks een dekbedovertrek met hotel uitstraling. Tijdloos strak en uitgevoerd in zacht satijn.
 • Met een dekbedovertrek van Bellora waan je je elke nacht in een Venetiaanse Bed & Breakfast. Dit zijn luxe dekbedovertrek van 100% Egyptisch perkaal katoen. Mooie, strakke bourdons in een kleur die je kiest.
 • Romanette maakt mooie, strakke dekbedovertrekken in satijn. De Italian Home Deauville collectie zorgt met de horizontale strepen voor een subtiele toets in elk interieur. De Satin d’Or collectie is dan weer een klassieker die terug te vinden is in vele hotels.
 • Lysdrap is een Belgisch merk dat voor ons dekbedovertrekken op maat maakt. Via onze website kan je een eigen kleurencombinatie kiezen, maar andere ontwerpen zijn ook mogelijk. Contacteer ons voor meer informatie.
 • Ook voor kinderen hebben wij een ruime collectie. Zowel de hypes van het moment (type K3, Frozen, Minions) als hippe en duurzame dekbedovertrekken in katoen van Romanette.