Natuurlijke of synthetische vulling?

Dons

Dons is een natuurlijke vulling, meestal afkomstig van ganzen of eenden. Van nature uit heeft dons de allerbeste warmte-isolerende eigenschappen. Dons is tegelijk ook licht, heeft een zalig “fluffy” gevoel en voert vocht af van de slaper. Wat betreft warmte-isolatie, lichtheid en zacht gevoel is echte dons dus niet te kloppen door een alternatieve, synthetische vulling. Dons is ook beter voor het milieu. Synthetische vulling zijn immers zeer moeilijk biologisch afbreekbaar en vergroten dus de afvalberg.
Maar er is dons… en er is dons. Zo is er een verschil tussen eendendons en ganzendons. In het algemeen heeft ganzendons een hogere kwaliteit dan eendendons. De kwaliteit van dons wordt meestal uitgedrukt in vulcapaciteit. Hoe hoger de vulcapaciteit van de dons, hoe beter de warmte-isolatie en het zalige “fluffy” gevoel van het donsdeken. Naast de herkomst van de dons speelt ook de samenstelling een rol. Een 100% donsvulling zal altijd lichter zijn dan een mengeling van dons en veren. De aanwezigheid van veren maakt de vulling iets harder en zwaarder. De hoogste kwaliteit dons bestaat uit 100% dons.
Een ander verschil is de kleur van de veren. Dons kan een witte of (zilver)grijze kleur hebben. Op zich heeft de kleur van de dons geen invloed op de warmte-isolatie. Wel is het zo dat in de praktijk de duurdere witte dons doorgaans afkomstig is van volwassen ganzen. Dit gaat dan wel weer gepaard met een hogere vulcapaciteit. Ook is een witte vulling mooier, aangezien dit geen donkere verkleuring geeft die zichtbaar kan zijn door een overtrek met een lichte kleur.
Een nadeel van dons is dat het moeilijker te onderhouden is dan een synthetische vulling. Je kan het thuis niet zelf wassen of drogen. Hiervoor moet het naar een gespecialiseerde droogkuis. Het wassen en drogen vraagt echter een specifieke expertise en niet elke droogkuis heeft deze expertise in huis.
Daar tegenover staat wel dat dons niet snel vuil wordt en bij dagelijks opschudden zijn zachtheid en donzig gevoel behoudt.
De donsdekens in ons assortiment zijn van Lakebos, De Witte Lietaer en ons eigen Steleman huismerk. Vanaf ongeveer 150 € slaap je al onder een éénpersoons donsdeken met natuurvulling.

249,95487,95
199,95437,95
218,90548,90
167,20397,10

Synthetische vulling

Een synthetische vulling is zeer onderhoudsvriendelijk. Je kan het perfect zelf wassen en drogen. Voor mensen met een allergie is dit dus ideaal.
Een synthetische vulling is zwaarder. Een synthetische vulling heeft doorgaans een iets groter gewicht nodig om dezelfde warmte-isolatie te bekomen van een dekbed gevuld met dons.
Ook hier bestaan er weer grote verschillen in kwaliteit. Synthetische vullingen van hoge kwaliteit benaderen de warmte-isolatie en de lichtheid van een dekbed met echte dons.

104,30219,90
56,50131,90

Zomerdekbed

Een zomerdekbed in katoen of bamboe is een absolute aanrader! We zouden het zelf niet meer kunnen missen. Het geeft je het zachte gevoel van toch onder een donsdeken te slapen, maar geeft tegelijk een veel frisser gevoel in de zomer. Het is vaak zelfs beter dan enkel onder een laken te slapen, aangezien het de warmte afdrijft van de slaper. Zowel voor mensen met een synthetisch als een donsdeken als basisdekbed is dit een onmisbare aanvulling voor de warmste zomernachten.

56,10134,90

Duo of single?

Een beslissing die je moet nemen is bepalen of je gaat voor een duo (ook wel 4 seizoenen dekbed genoemd) of een single (ook wel all year dekbed genoemd).
Een single versie bestaat uit één dekbed dat je het hele jaar door gebruikt. Dit type is meestal een dekbed met een gemiddelde warmte-isolatie. Je gebruikt het dus winter en zomer. Dit is perfect als de warmteschommelingen in de slaapkamer doorheen het jaar relatief beperkt zijn.
Een duo dekbed bestaat uit twee afzonderlijke dekbedden, meestal een minor en een major genoemd. De major gebruikt je in de winter, de minor in de zomer. Voor echt koude winternachten kan je beide dekbedden zelfs aan elkaar ritsen en ze dus tegelijk gebruiken. Dit is het meest veelzijdige type dekbed.

Welke maat?

  • Voor een normaal éénpersoonsbed van 90×200 cm kies je best een dekbed van 140×200 cm. Zo heb je langs beide kanten van het bed nog 25 cm over.
  • Voor een normaal tweepersoonsbed van 160×200 cm kies je best een dekbed van 240×220 cm. Zo heb je langs beide kanten van het bed nog 40 cm over. Een dekbed van 200×220 cm is in principe ook nog mogelijk, maar dit wordt slechts zelden gekozen. Langs beide kanten is er dan slechts 20 cm over. Wie nogal ligt te woelen ‘s nachts zal dan snel, letterlijk, het laken naar zich toetrekken. Niet zo comfortabel dus!
  • Voor een groter tweepersoonsbed van 180×200 cm kies je best een dekbed van 260×220 cm. Zo heb je langs beide kanten van het bed nog 40 cm over.
  • Voor een “twijfelaar” (een bed met een afmeting tussen een één- en tweepersoonsbed) wordt meestal gekozen voor een dekbed van 200×220 cm.

Sommige dekbedden bestaan tegenwoordig enkel nog in een lengtemaat van 220  cm. Deze kun je ook perfect gebruiken voor een bed met een lengte van slechts 200 cm. Het geeft zelfs nog een bijkomend voordeel dat je voeten het iets warmer zullen hebben. De meeste dekbedovertrekken zijn tegenwoordig ook lang genoeg, zodat er zeker een dekbed van 220cm lang in past.