Onze geurkaarsen van From Victoria With Love en J-Line bij Jolipa zijn echte toppers. Deze kaarsen hebben een subtiele en rustgevende geur, zijn gemaakt uit was van hoge kwaliteit en ze zijn tegelijk een echte “eyecatcher” in elk interieur. Maar voor elke kaars geldt natuurlijk dat je er pas echt optimaal kan van genieten als je ze goed onderhoudt. Want een kaars op de juiste manier laten branden is minder eenvoudig dan het soms lijkt en er bestaan best wel wat misverstanden rond. Daarom hebben we hieronder opgelijst wat je het beste kan doen om je kaars in tiptop conditie te houden.

De kaars schoonmaken

Onvermijdelijk komt er na verloop van tijd stof terecht op de kaars. Vooraleer je de kaars laat branden, is het belangrijk om stoffen, pluisjes en haartjes te verwijderen. Stof en pluisjes zijn immers brandbaar en kunnen zorgen voor het ontstaan van lelijke verschroeide zwarte plekken op de was en langs de binnenkant van het glas. Ook na het branden is het belangrijk om de stukjes wiek die in de kaars gevallen zijn, te verwijderen.

De wiek trimmen

Kaars wiekDe wiek van een kaars is vaak iets te lang. Een te lange wiek kan je immers makkelijk inkorten, bij een te korte wiek ligt dat natuurlijk iets moeilijker. De optimale lengte van een wiek varieert soms wat, maar bij de meeste kaarsen zou dit iets meer dan een halve centimeter moeten zijn. Het is belangrijk om deze lengte niet alleen de eerste keer te controleren, maar ook na elke brandbeurt. Een te lange wiek geeft te veel rook af, vermindert het aantal branduren en verschroeit de was en het glas. Een te lange wiek zorgt er ook voor dat er koolstof wordt opgebouwd bovenaan de wiek, waardoor het lijkt alsof er een soort van zwarte mini-paddestoel aan de wiek groeit. Dit betekent dat de was niet volledig opbrandt, waardoor je ook niet de optimale geur uit je geurkaars krijgt.

De kaars laten branden

Hier loopt het vaak fout! Het is toch zonde als je een mooie grote kaars koopt en na één keer branden zie je dat de wiek in een klein gaatje naar beneden brandt waardoor er na een paar uur gewoon een holle blok was overblijft. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de kaars onvoldoende lang gebrand heeft. Een kaars moet één ononderbroken uur branden per 2,5 centimer diameter. Dit wil zeggen dat een kaars met een diameter van 10 centimeter ongeveer 4 uur moet branden vooraleer je deze mag uitdoven. Als de was niet volledig gesmolten is, ontstaat er een tunneltje in de was en zal de kaars elke keer opnieuw enkel langs het tunneltje opbranden. Het lijkt bijna alsof een kaars een soort van geheugen heeft! Hou hier rekening mee. Een grote kaars is dus niet iets dat je snel voor een uurtje laat branden. Als een kaars meerdere wieken heeft, mag je ze natuurlijk iets korter laten branden. Maar vier uur is vaak toch wel het minimum. Goed kijken dus of de was volledig gesmolten is vooraleer je de kaars uitdooft!

De kaars uitdoven

De kaars uitblazen is niet de ideale manier om een kaars uit te doven. Als je blaast, breken er te veel kleine stukjes wiek af. Dit kan ervoor zorgen dat de wiek te klein wordt voor de kaars waardoor deze ofwel in de kaars “verdwijnt” ofwel zorgt voor tunnelvorming zoals hierboven beschreven. Ook zorgt het blazen voor extra rookontwikkeling en een onaangename rookgeur.
Je kan de kaars beter uitdoven met iets dat niet brandbaar is dat je over de kaars kan houden om de vlam te verstikken. Een kaarsendover dus. Je kan uiteraard ook iets anders gebruiken, maar zo’n ouderwetse kaarsendover heeft natuurlijk wel iets authentieks.
Een alternatief is om de wiek in het vloeibare kaarsvet te dompelen. Gebruik hiervoor uiteraard iets dat niet brandbaar is! Je kan het bijvoorbeeld doen met een afgebroken metalen stuk van een kapstok.

De kaars bewaren

Koel, donker en droog bewaren. Zoals de koekjes dus! Al is de koekjeskast misschien niet de beste plaats voor een geurkaars. Een kaars mag natuurlijk gewoon in je interieur staan, maar als je van plan bent om ze niet direct te laten branden kan je ze beter ergens opbergen.

Samengevat: hoe een geurkaars onderhouden?

  1. Kies een mooie kaars die perfect in het interieur past en die ook nog lekker ruikt! Deze kaarsen dus.
  2. Geef ze cadeau of hou ze voor jezelf!
  3. Verwijder stof, haar en pluisjes.
  4. Trim de wiek indien nodig.
  5. Laat voldoende lang branden.
  6. Doof de kaars uit op de juiste manier. Ga terug naar stap 3.
  7. De kaars is volledig opgebrand. Ga terug naar stap 1 en koop een nieuwe mooie kaars!

Kaarsen From Victoria with love

Geurkaars From Victoria with love Noël Silver

26,9548,00
Uitverkocht

Kaarsen From Victoria with love

Geurkaars From Victoria with love Noël Gold

26,9548,00

Kaarsen From Victoria with love

Geurkaars From Victoria with love hairy brown

31,3062,20

Kaarsen From Victoria with love

Geurkaars From Victoria with love roxy brown

31,3062,20

Kaarsen From Victoria with love

Geurkaars From Victoria with love roxy black

31,3062,20

Kaarsen From Victoria with love

Geurkaars From Victoria with love tanzania hairy

31,3062,20
27,8051,90
27,8051,90