Het verschil tussen katoen, satijn, jersey en flanel

Satijn

Wie het zalige gevoel wil hebben om elke nacht in een luxehotel te slapen, kiest voor satijn. Eigenlijk gaat het hier niet over een specifieke stof, maar over een weeftechniek waarbij de garens dichter op elkaar geweefd worden. Ons satijn bestaat uit 100% katoen dat geweven is volgens de satijn weeftechniek. Deze techniek geeft de stof een zijdezacht gevoel, met een prachtige, ietwat glazende kleur. Een nauwelijks, in de meeste gevallen zelfs geen, strijkwerk nodig! Omdat het nog steeds gaat over 100% katoen blijven de ademende kwaliteiten, de huidvriendelijkheid en het vochtopnemend vermogen van de stof intact. Satijn geeft dus in de zomer een heerlijk fris gevoel, maar is ook goed geschikt in de winter. Bekijk hier ons hoeslaken in satijn van het merk Passion.

Jersey

Jersey stof is tegenwoordig zowat de populairste stof voor hoeslakens. De stof is goed rekbaar en biedt daardoor de beste pasvorm rond de matras. Dus geen lelijke en vervelende rimpels in het hoeslaken. De strakke pasvorm zorgt er ook voor dat de ondersteunende functie van de matras beter tot zijn recht komt, wat een voordeel is voor mensen met rugklachten. Een populaire misvatting is dat jersey te warm zou zijn in de zomer. Dit klopt niet. Jersey bestaat meestal voor 100% of 90% uit katoen, waardoor eigenlijk dezelfde kwaliteiten van de stof bewaard blijven. Jersey is dus ook een stof die ademt, perfect voor warme zomernachten, maar die tegelijk toch een warm gevoel geeft in de winter. Te vergelijken dus met de stof van een t-shirt of een kous. Steek je voet in de kous en de stof sluit telkens opnieuw perfect rond je voet. Jersey heeft dezelfde eigenschap. Wij hebben twee soorten jersey hoeslakens: Double Jersey en Royal Comfort Jersey. Double Jersey heeft een nog grotere duurzaamheid dan gewoon enkelvoudig Jersey. Royal Comfort Jersey heeft zelfs een nog een grotere sterkte dan de Double Jersey en is geschikt voor dikkere matrassen (tot 35 cm).

Katoen

Het klassieke hoeslaken. De katoenen hoeslakens in ons assortiment zijn van een hoge kwaliteit. Ze ademen zeer goed en zijn sterk en duurzaam. Makkelijk in onderhoud, maar iets meer rimpels dan jersey of satijn. Ook net iets minder zacht dan jersey of satijn, al worden ze wel steeds zachter naarmate ze vaker gebruikt worden. Perfect voor in de zomer vanwege de ademende kwaliteit. In de winter soms iets te fris voor sommige mensen. Maar daarvoor hebben we flanel…

Flanel

Een warmtegevoel zoals een knisperend haardvuur… of toch bijna. Perfect voor koudere winternachten, maar uiteraard minder geschikt voor de zomer. In de winter is er niks zachter en gezelliger om op te slapen! Er bestaat zeer veel verschil in kwaliteit wat betreft flanel. Wij hebben er voor gekozen om enkel flanel uit 100% katoen aan te bieden. Dit is huidvriendelijker, biedt veel warmte, maar behoudt toch nog een ademend vermogen. Bekijk hier ons hoeslaken in flanel.

Welke maat?

Eigenlijk is het in de meeste gevallen heel eenvoudig. Voor het hoeslaken wordt dezelfde afmeting genomen als de maat van de matras. De meest courante maten voor een bed (en dus ook een matras) zijn:

  • Een standaard éénpersoonsbed: 90x200cm
  • Een standaard tweepersoonsbed: 160x200cm
  • Een groot tweepersoonsbed: 180x200cm
  • Een twijfelaar valt tussen een één- en een tweepersoonsbed en heeft vaak een afmeting van 120cm, 130cm, 140cm breed.
  • Een king-size bed: zo noemen we bedden groter dan 180x200cm.

Voor jersey hoeslakens wordt meestal met gegroepeerde maten gewerkt. Vanwege de stretch-eigenschappen van jersey, zal eenzelfde jersey hoeslaken passen rondom verschillende matras maten. Voor de andere stoffen wordt meestal een exacte maataanduiding gebruikt.

Voor hoge matrassen (tot ongeveer 35cm) raden wij de hoeslakens van Royal Comfort aan. Deze zijn zeer geschikt voor hoge matrassen.
Verder hebben wij ook nog specifieke hoeslakens voor een topper en zelfs hoeslakens voor toppers met een split. Een topper is een dunne matras die vaak bovenop een boxspring ligt voor extra ondersteuning en comfort.
Aarzel niet om ons te contacteren voor meer specifieke vragen over hoeslakens voor waterbedden, hoeslakens met een split, speciale maten, … . Alles kan bij ons. Voor ‘speciale’ tussenmaten wordt vaak een jersey hoeslaken aangeraden, maar met onze expertise kunnen we voor elk bed wel een gewenste oplossing vinden in elk materiaal.

16,2031,40

Hoeslakens

Hoeslaken Flanel

20,4029,20

Hoeslakens

Hoeslaken Katoen

15,3038,00
22,7035,80