De vraag die we het vaakst krijgen in de winkel is hoe je handdoeken het beste zacht kan houden en hoe je handdoeken moet wassen. We krijgen ook heel vaak de vraag hoe je handdoeken die na verloop van tijd veranderd zijn in schuurpapier opnieuw zacht kan maken. Dat laatste is vaak het resultaat van te vaak verkeerd wassen en is meestal moeilijk omkeerbaar. Toch kunnen onderstaande tips ook in dat geval goed helpen.

Volg de juiste wasinstructies

Was niet te warm. Vroeger werd steeds gezegd dat je handdoeken zeker moest wassen op 60° of hoger om alle bacteriën te doden. Dit klopt al een tijdje niet meer. De meeste wasmiddelen zijn vandaag stukken sterker dan vroeger, waardoor je ook op een lagere temperatuur van 40° of soms zelfs 30° de handdoeken perfect schoon kan krijgen. Door ze niet te warm te wassen zien de handdoeken minder af en gaan ze veel langer mee.

Roteer voldoende snel. Het is sowieso niet aan te raden om handdoeken langer dan vier dagen na elkaar te gebruiken. Als je ze dus snel genoeg wisselt, volstaat een lagere wastemperatuur zeker. Door sneller van handdoek te wisselen vermijd je ook dat je je afdroogt met een handdoek vol dode huidcellen.

Gebruik niet te veel wasmiddel. Zoals eerder al gezegd, wasmiddelen zijn vandaag krachtiger dan vroeger. Te veel wasmiddel gebruiken beschadigt na verloop van tijd de stof en beperkt het absorberend vermogen van de handdoeken.

Gebruik weinig (of geen!) wasverzachter. De meest gemaakte fout. Wasverzachter maakt je handdoeken nauwelijks zachter en heeft vooral een negatieve invloed op het absorptievermogen van de handdoek. Gebruik er slechts een beetje van en niet bij elke wasbeurt.

Was niet te veel tegelijk. Prop je wasmachine niet vol met handdoeken. Je “verstikt” ze als het ware tijdens het draaien en de badstof verliest zijn zachte kwaliteit. Was handdoeken ook altijd apart en was nooit witte handdoeken bij gekleurde handdoeken. Gebruik ook het juiste wasmiddel. Dus geen wasmiddel voor witte was bij gekleurde handdoeken. Het lijkt evident, maar we zien het toch nog vaak gebeuren.

Opgelet met resten van shampoo, zeep en cosmetica. Al onze handdoeken zijn kleurvast. Wassen of spoelen met azijn is dus eigenlijk compleet overbodig. Wat wel altijd een risico inhoudt, zijn resten van zeep, shampoo en schoonheidsproducten. Sommige van deze producten (bijvoorbeeld anti-roos shampoo) bijten de kleuren helemaal weg. Spoel dus eerst alle resten van deze producten van je lichaam vooraleer je begint met afdrogen.

Juist drogen maakt je handdoeken zachter

Zorg voor beweging. Als je de handdoeken laat drogen op een rek of buiten aan een draad, is het bijna onvermijdelijk dat de handdoeken na het drogen stijf aanvoelen. Om dit te vermijden is het belangrijk om de handdoeken zowel voor als na het drogen goed op te schudden. Zo maak je ze weer lekker “fluffy”. Als je ziet dat er draadjes los zitten, knip deze dan ook onmiddellijk af.

Gebruik je droogkast op de juiste manier. Het beste middel om je handdoeken tijdens het drogen in beweging te krijgen is natuurlijk de droogkast. Maar te agressief drogen is ook nooit goed voor de stof. Laat ze dus eerst op een rek drogen, schud ze goed uit en stop ze dan nog 10 of 15 minuutjes in de droogkast op een iets koelere stand. Schud ze daarna opnieuw los. Vouw ze pas op als ze helemaal droog zijn. Leg nooit vochtige handdoeken terug in de kast!

Droogdoekjes zijn niet nodig. Je mag ze gebruiken, maar zeker niet te veel en te vaak. Sommige van deze doekjes leggen, net zoals wasverzachter, een film op je handdoek die de wateropname verhindert.

Kies voor een goede kwaliteit handdoeken

Het gewicht. Het eerste wat je altijd leest en hoort is dat je naar het gewicht van de handdoek moet kijken. Meestal is dit uitgedrukt in g/m². Het klopt dat dit belangrijk is. Hoe hoger de waarde, hoe beter de handdoek water zal opnemen. Doorgaans zal de handdoek bij een hogere waarde ook zachter aanvoelen. Dit is echter de theorie. De belangrijkste test blijft nog altijd de voeltest.

De voeltest. Ga zelf voelen hoe de handdoek aanvoelt en staar je niet blind op het gewicht. Een handdoek met een gewicht van 400 g/m² kan ook al zeer zacht zijn en zal bovendien sneller drogen. En niet elke handdoek met een gewicht van 400 g/m² is natuurlijk even zacht. Het type katoen en de manier van weven speelt ook een grote rol. Vertrouw daarom op jezelf en ervaar hoe de handdoek aanvoelt.

Wij kiezen voor de merken De Witte Lietaer, Santens en Royal Touch. Met deze merken hebben we al jarenlang ervaring. We weten dat ze een constante kwaliteit geven en dit voor elke prijsklasse. Alle handdoeken zijn kleurvast en gemaakt uit 100% van het beste katoen. Ze nemen goed water op en zijn duurzaam. Zo kan je er jaren van blijven genieten.